Legato motocykle

Brak świateł pozycyjnych - GSXR K2 - dziwna sprawa

Wszystko na temat GSX-R 750.
Regulamin działu
Zapoznaj się i przekaż uwagi odnośnie
Nowe forum GSXR.PL!

Brak świateł pozycyjnych - GSXR K2 - dziwna sprawa

UNREAD_POSTprzez syspo » 12 mar 2018, o 19:03

Witam wszystkich.

Problem wygląda z pozoru na dość blachy ale... zacznijmy od początku.

Pół roku temu...
Po około półgodzinnej jeździe i wyłączeniu silnika moto nie odpala. Efekt jak przy rozładowanym kompletnie Aku. Dźwięk ładowania startera (?) a przy kliknięciu startera cykanie i tyle. Nie jest to bateria. Nowa bateria a efekt ten sam. Po ostygnięciu ~15-30min odpala od strzała kilkakrotnie bez jakiegokolwiek zająknięcia. Za co się zabrać? Bezpieczniki sprawdzone i wyczyszczone. Klemy sprawdzone i oczyszczone.
Po poradach na Waszej grupie na FB do wymiany poszedł rozrusznik.
https://m.facebook.com/groups/130515160 ... 8121876680

Wycieczka z nowym rozrusznikiem na zakończenie sezonu zakończyła się brakiem informacji na zegarach. Brak podświetlenia, prędkościomierza itd.
Moto cały czas jechało, restart startera moto odpala (jak na popych) i jedzie dalej bez zegarów. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i znowu efekt się powtarza.

Googlowanie tematu i BACH!! Niby znalazłem!! Ludzie mają podobny efekt i piszą że regulator napięcia!!

No to eBay i jazda... aż przyszła zima.
Regulator na półce czeka na ocieplenie klimatu.

Dzisiaj w końcu nadszedł czas na wymianę regulatora i jak myślałem wypucowanie gixxa... a tu zonk - brak świateł pozycyjnych (postojowych) z przodu i z tyłu.
Światła mijania, długie, stopu i kierunki ok. Kable sprawdzone - jest przejście, gdy zmostkowalem z tyłu pozycyjne ze światłem stopu przy naciskaniu hamulca świeci przednia postojowa. Kostki (z przodu pod plastikami i koło Aku) sprawdzone i przeczyszczone. Włącznik OK zapala podświetlenie zegarów. Alternator nie ma przebicia do masy. Bezpieczniki OK - przewodzą i są całe. Przełączając kluczyk w stacyjce na pozycję P też nie świeci.

Dodam, że zidentyfikowane kable (pozycyjnych) są koloru brązowego i czarnego z białym paskiem (przód i tył).


Przejżałem schemat jak idą kable i nie wiem już o co może chodzić.
Skoro kable przewodzą to wina musi leżeć gdzieś wcześniej - przy włączniku? Ale włącznik daje podświetlenie zegarów a dalej resztę świateł.


Jakieś pomysły?
Ja już mam pustkę w głowie...
HELP!?




Pozdrawiam.
Rafał
syspo
Nowy
Nowy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 mar 2016, o 20:22
Motocykl: GSXR
Imię: Rafał
Skąd: Liverpool

Re: Brak świateł pozycyjnych - GSXR K2 - dziwna sprawa

UNREAD_POSTprzez syspo » 13 mar 2018, o 00:09

Dziś kolejny dzień próby ogarniecia tematu ale z racji braku czasu niewiele wydłubałem.

Podpiąłem miernik w miejsce żarówki postojowej i oto wyniki:
- stacyjka na ON bez załączania świateł 0.024V
- ze światłami pozycyjnymi 0.029V
- ze światłami mijania 0.068V

Dziwne co nie?
syspo
Nowy
Nowy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 mar 2016, o 20:22
Motocykl: GSXR
Imię: Rafał
Skąd: Liverpool

Re: Brak świateł pozycyjnych - GSXR K2 - dziwna sprawa

UNREAD_POSTprzez MaciejX » 13 mar 2018, o 10:06

czemu dziwne, te wskazania w milivoltach nic nie dają zwyczajnie nie ma napięcia. gdzie przykladasz sonde miernika minusową ? do pewnej masy czy do wtyczki ? sprawdz plus na jednym przewodzie a drugim przewodem miernika do pewnej masy motocykla jesli nadal nie bedzie to nie ma zwyczajnie plusa. jedziesz po kolei od wyłącznika głównego potem patrzysz na bezpiecznikach czy jest na wejsciu i wyjsciu z bezpiecznika potem przełącznik i musi być na koncu wtyczki i jesli podswietlaja sie zegary to szukaj po wtyczkach gdzies cos nie łączy
Avatar użytkownika
MaciejX
 
Posty: 1772
Dołączył(a): 15 mar 2015, o 11:01
Motocykl: GSX-R 1000 K5
Wymarzony motocykl: RC213V
Imię: Maciej
Skąd: Mrągowo

Re: Brak świateł pozycyjnych - GSXR K2 - dziwna sprawa

UNREAD_POSTprzez syspo » 13 mar 2018, o 22:27

Przy pomiarze masę brałem z miejsca na żarówkę.
Ale głównie masę biorę bezpośrednio z minusa na Aku.

Dziś znów pobawiłem się chwilę miernikiem i jest gdzieś jakieś zwarcie. Na prawym migaczu są dwie masy, migacz nie działa choć w niedzielę działał... podejrzewam że gdzieś na którejś kostce jest jakiś wałek. Szukam dalej ;)

Gdyby komuś coś zaświtało gdzie konkretniej szukać to byłbym wdzięczny :)


Pozdrawiam
syspo
Nowy
Nowy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 mar 2016, o 20:22
Motocykl: GSXR
Imię: Rafał
Skąd: Liverpool


Powrót do GSX-R 750



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości