problem z rozruchem K3

Wszystko na temat GSX-R 600.
Regulamin forum
Zapoznaj się i przekaż uwagi odnośnie
Nowe forum GSXR.PL!
redlub
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:41
Motocykl: gsxr600k2
Imię: Maciek
Skąd: Gliwice

problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redlub » 2 lip 2017, o 20:35

hej
Mam problem z odpaleniem K3, pojeździłem dziś trochę, odstawiłem motocykl na godzinę, dolałem paliwa z kanistra, wsiadłem i lipa.
Przekręcam kluczyk, jest ok, zegary reagują ale nic się nie dzieje po przełączeniu czerwonego switcha, zapala się komunikat CHECK i świeci na wyświetlaczu symbol oleju. Rozrusznik wiadomo nie kręci.
Sprawdziłem bezpieczniki przy owiewce, ale wszystkie wyglądają w porządku, gdzie dalej szukać? :?
dzięki za ewentualną pomoc :)

Awatar użytkownika
chudy21
Posty: 548
Rejestracja: 8 cze 2015, o 18:58
Motocykl: Dzikser 750 k4
Wymarzony motocykl: s1000rr
Imię: Albert
Skąd: ddz

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: chudy21 » 2 lip 2017, o 20:57

redlub pisze:hej
Mam problem z odpaleniem K3, pojeździłem dziś trochę, odstawiłem motocykl na godzinę, dolałem paliwa z kanistra, wsiadłem i lipa.
Przekręcam kluczyk, jest ok, zegary reagują ale nic się nie dzieje po przełączeniu czerwonego switcha, zapala się komunikat CHECK i świeci na wyświetlaczu symbol oleju. Rozrusznik wiadomo nie kręci.
Sprawdziłem bezpieczniki przy owiewce, ale wszystkie wyglądają w porządku, gdzie dalej szukać? :?
dzięki za ewentualną pomoc :)
akumulator?
"Życie jest jak gówno na kole - raz jesteś na górze raz na dole"

redlub
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:41
Motocykl: gsxr600k2
Imię: Maciek
Skąd: Gliwice

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redlub » 2 lip 2017, o 21:46

Sprawdzę, ale nie sądzę. Cały dzień jeździłem, nie mógł paść. Chodzi o to, że nie ma żadnego odzewu po włączeniu switcha (gdy przekręcam sam kluczyk, wszystko się zapala itd.) a zawsze chyba słychać jak pompa się włącza.

redlub
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:41
Motocykl: gsxr600k2
Imię: Maciek
Skąd: Gliwice

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redlub » 3 lip 2017, o 20:59

Sprawdziłem dziś akumulator i jest ok. Jeszcze raz przejrzałem bezpieczniki, wszystkie kostki pod siedzeniem i bakiem, rozebrałem przełącznik zapłonu i wszystko wygląda ok. Znalazłem jeszcze przed chwilą w sieci takie rozwiązanie tego samego problemu, ale zajmę się tym chyba jutro.
As indicated by many of you it was in fact a safety switch issue. The clutch safety switch had a very small pinch in the power wire. Just enough to split the wires inside the sheathing. I had to cu the wire, strip the ends, solder them and heat shrink tube them. The bike now starts fine.

Awatar użytkownika
redips
Posty: 214
Rejestracja: 27 kwie 2017, o 13:31
Motocykl: GSXR 750 K7 Isle of Man
Wymarzony motocykl: Już mam :)
Imię: Kamil
Skąd: Gdańsk

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redips » 4 lip 2017, o 06:50

U mnie w GSR600 i teraz w GSXR 750 pojawił się taki problem, że stycznik przy klamce sprzęgła nie zawsze łapał...
I tak jak u Ciebie niby wszystko ok a rozrusznik cisza.

W GSRze wystarczyło trzymać przycisk rozrusznika i delikatnie popuszczać sprzęgło i w którymś momencie łapał i było ok. Z czasem wyczyściłem tam wszystko i nie miałem żadnych problemów.
W GSXRze okazało się, że po zmianach regulacji klamki nie łapało i wystarczyło inaczej wyregulować klamkę i jest ok.

To co wkleiłeś po angielsku to chyba generalnie obejście zabezpieczenia przed odpaleniem bez sprzęgła.
Romet Pony 50-M-3 ----> GSF 600n Bandit '97 ----> GSR 600 '06 ----> GSXR 750 IoM TT '07

redlub
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:41
Motocykl: gsxr600k2
Imię: Maciek
Skąd: Gliwice

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redlub » 4 lip 2017, o 12:51

Dzięki za odpowiedź, wszystko się zgadza i posprawdzam to. A po przełączeniu czerwonego przycisku pompa u Ciebie się załączała? Bo u mnie jest cisza.

Awatar użytkownika
redips
Posty: 214
Rejestracja: 27 kwie 2017, o 13:31
Motocykl: GSXR 750 K7 Isle of Man
Wymarzony motocykl: Już mam :)
Imię: Kamil
Skąd: Gdańsk

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redips » 4 lip 2017, o 13:18

Raczej pompa się załączała normalnie, tylko rozrusznik nie kręcił... Ale ja miałem k6 i k7 więc może jest inaczej...
Romet Pony 50-M-3 ----> GSF 600n Bandit '97 ----> GSR 600 '06 ----> GSXR 750 IoM TT '07

kerugo
Nowy
Nowy
Posty: 10
Rejestracja: 24 lut 2017, o 21:47
Motocykl: GSX-R 1000 L1
Imię: Kamil
Skąd: Kwidzyn

Nieprzeczytany post autor: kerugo » 4 lip 2017, o 22:12

Sprawdz czujnik w stopce bocznej.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
chudy21
Posty: 548
Rejestracja: 8 cze 2015, o 18:58
Motocykl: Dzikser 750 k4
Wymarzony motocykl: s1000rr
Imię: Albert
Skąd: ddz

Re:

Nieprzeczytany post autor: chudy21 » 4 lip 2017, o 23:47

kerugo pisze:Sprawdz czujnik w stopce bocznej.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
on nie ma znaczenia na postoju,odcina tylko na biegu
"Życie jest jak gówno na kole - raz jesteś na górze raz na dole"

redlub
Nowy
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:41
Motocykl: gsxr600k2
Imię: Maciek
Skąd: Gliwice

Re: problem z rozruchem K3

Nieprzeczytany post autor: redlub » 18 lip 2017, o 20:35

po powrocie z urlopu i rozebraniu owiewek i sprawdzeniu złączek okazało się, że coś nie łączy z prawej strony pod owiewką, niestety nie mogę ustalić co, bo jest tam ładnych parę kostek i po rozłączeniu wydają się ok. Potestuję w weekend i zobaczę jak to się będzie zachowywać w trakcie jazdy i po. W razie czego chyba wiem gdzie grzebać :?
dzięki wszystkim za chęć pomocy

ODPOWIEDZ