MaciejX pisze:no i sie nie zgodzę, to że tłoczek jest mniejszy to żeby go wypchnąć właśnie potrzeba mniejszej pompy i mniejszej siły jak do większego tłoczka.
Tu akurat napisałem prawidłowo.

Zgodnie z prawem Pascala będzie to: siła na tłoczku = (powierzchnia tłoczka/powierzchnia tłoka pompy)*siła na pompie. Z tego wynika, że przy tej samej pompie większą siłę uzyskamy na zacisku z większym tłokiem (o większej powierzchni). To co ty napisałeś jest też prawidłowe, można zwiększyć siłę zmniejszając powierzchnię tłoka pompy. Ja miałem inne założenia tzn. pompa zostaje ta sama. Dodatkowo zostaje jeszcze jedna kwestia. Żeby przesunąć tłoczki o odpowiednią odległość, tak żeby klocki docisnąć do tarczy potrzebne jest przepompowanie pewnej ilości płynu. Tu może się okazać, że mała pompa będzie po prostu za mała - przy danym skoku nie przepompuje odpowiedniej objętości.
Co do zacisków Tokico, napisałem że są ok i są ok. Nie są bardzo dobre, są tylko ok. Ale to ok wystarcza na wiele i da się z tym jeździć i po drodze i po torze. Są oczywiście dużo lepsze zaciski, jak te z RN12. Do tego są one bardzo tanie. Ja sam mam zamiar wymienić zaciski jak już skończą mi się klocki. Jeszcze nie wiem jakie, bo oprócz tego z RN12 są jeszcze fajne Nissiny (CBR, Kawasaki), ale tu już nie pamiętam jak i co pasuje.